Castravetele amar este o planta valoroasa atat din punct de vedere alimentar cat si fitoterapeutic. Proprietatile hipolipemiante si in special cele hipoglicemiante au fost subiectul a numeroase cercetari stiintifice. Pe scurt, una din proprietatile fitoterapeutice ale acestei plante este reducerea cantitatii de glucoza din sange prin inhibarea gluconeogenezei, datorata continutului de insulina vegetala. De asemenea, a fost observata si o
crestere a ratei de utilizare a glucozei la nivelul hepatocitelor. In plus, complexul de substante active din aceasta planta contribuie si la refacerea functiei pancreatice. Nu in ultimul rand, efectul de reducere al grasimilor din sange este obtinut prin reglarea metabolismului lipidic si mentinerea unui echilibru normal intre cele doua fractiuni de colesterol HDL si LDL.
Recomandari:
Adjuvant in scaderea cantitatii de glucoza din sange. Contribuie la reglarea continutului de grasimi din sange (colesterol, trigliceride). Actiune hipoglicemianta, hipolipemianta, stomahica, emetica.
Proprietati: Contribuie la reglarea continutului de grasimi din sange (colesterol, trigliceride). Actiune hipoglicemianta, hipolipemianta, stomahica, emetica.
Mod de folosire:
Intern – sub forma de decoct din 3-4 rondele de fructe. Fructele uscate se introduc cand apa atinge temperatura de fierbere, se lasa sa dea in 5-6 clocote, apoi se infuzeaza 10-15 minute. Preparatul astfel obtinut se filtreaza si se bea neindulcit sau indulcit cu un indulcitor natural din Stevia rebaudiana. Sunt recomandate 3 ceaiuri pe zi, in cure de 6 saptamani.
Compozitie: Fructe de Castravete-amar (Momordica charantia).